Checklisten gebruiken

De checklisten die op ITpedia beschikbaar worden gesteld zijn direct bereikbaar dankzij de vrijgave in het Public Domain. De vraag is echter hoe je ze kunt vinden en hoe je ze kan gebruiken.

Zoeken van Checklisten.

Een checklist is altijd van toepassing op een product, procedure of implementatie. Dat kan zijn voor het beoordelen van een plan, ontwerp, programma, organisatie of hardware opstelling. Dat checklisten zijn ook vooraf op te vragen als leidraad voor de realisatie van een product. Daarnaast is ITpedia geschikt voor het uitvoeren van audits en reviews. Je kan op verschillende manieren naar checklisten in ITpedia zoeken.

1. Via de hiërarchische structuur. Deze structuur is gelijk zichtbaar op de homepagina van ITpedia. Afhankelijk van de methode loop je een trapje af naar de checklist die je op dat moment nodig hebt. Als je b.v. een scherm gaat testen kies je voor a. IT projectfasering; b. Realisatie en acceptatietest; c. Voer acceptatietest uit; d. Acceptatietest schermen.

2. Via het zoekveld. Vul in ‘Acceptatietest scherm’ en klik op zoeken. Je vind de checklist gelijk. Bij het gebruik van de  fulltekst zoekfunctie zal het zoekresultaat over het algemeen heel veel checklisten bevatten zodat je daarna nog moet uitpluizen welke lijst je moet hebben.

3. Via de artikelen. Aan de artikelen in ITpedia kunnen checklisten zijn gekoppeld. Door te zoeken naar artikelen over het onderwerp dat je wil beoordelen kom je ook de checklisten tegen. Naarmate het aantal artikelen in ITpedia toeneemt zullen zij een welkome ingang voor het zoeken naar checklisten vormen.

Start met invullen.

Als je de geschikte lijst hebt gevonden kan je gelijk starten met invullen. Dat doe je door op de buttons naast de vraag te klikken. Ieder antwoord wordt gelijk in de database vastgelegd zodat het later weer op te vragen is. Op deze manier wordt een database opgebouwd om later benchmarks uit te kunnen voeren. De antwoorden zijn gekoppeld via een code en daardoor geanonimiseerd.

Koppelen aan e-mailadres.

Als je wil kan je de beoordeling gelijk aan je e-mailadres koppelen. Daardoor kan je je beoordeling later weer oproepen en verder gaan met beoordelen. Deze koppeling is ook nodig als je je beoordeling met anderen wil delen. Vul bij het opslaan een zinvolle omschrijving van de oordeling in zodat later ook begrijpt waar de beoordeling over ging.

Opvragen van beoordelingen.

Je kan een overzicht gemaild krijgen van alle beoordelingen die je ooit hebt uitgevoerd. Dit doe je door je e-mailadres in te vullen naast het checklisten-overzicht en op ‘Toezenden’ te klikken. De verzonden e-mail bevat naast het overzicht ook de links naar de beoordelingen. Door er op te klikken haal je ze weer naar voren.


-- Printbare PDF-versie --


Sidebar