SISP 0.2 Ontwikkelmethoden standaard software

sispWaterval methoden

Bij waterval methoden wordt per project systematisch een aantal vaste stappen achtereenvolgens doorlopen (bijvoorbeeld; analyse, ontwerp, bouw, testen, trainen, implementeren). Je moet als het ware voordat het eerste stukje code geschreven wordt al precies weten hoe het eindresultaat met alle details eruit komt te zien. Nadeel van deze methode is dat er weinig bijstelmogelijkheden zijn van fouten uit een eerdere stap.
Voorbeelden van watervalmethode zijn onder andere; SDM en James Martin. SDM (System Development Methodology) is een voorbeeld van een waterval methode die met name geschikt voor ontwikkeltrajecten. Terwijl bij de methode van James Martin genaamd Information Engineering het accent meer op coderen van programmamodules ligt.

Agile

Dan zijn er iteratieve methodieken, deze kenmerken zich doordat zij het ontwikkeltraject in kleine behapbare brokken opdelen die eerst helemaal worden afgemaakt, zogenaamde iteraties. Ze worden achtereenvolgens gebouwd, getest en opgeleverd. Een voorbeeld hiervan was RAD (rapid application development) een voorloper van Agile.
De agile methode werd officieel in 2001 geboren, het is een reactie op de meer traditionele waterval modellen die als star werden ervaren. Agile is:
* Flexibel & overzichtelijk, veranderingen tijdens het ontwikkelproces kunnen makkelijk worden opgepakt.
* Interpretatie verschillen kunnen snel worden opgelost door een nauwe samenwerking met de klant/gebruiker .
* Betrouwbaar, er worden steeds kleine stukjes werkende software opgeleverd waarbij de functionaliteit groeit in de tijd.

De ontwikkelmethode van een standaard pakket is voor de eindgebruiker van minder groot belang. Het pakket komt immers uit een door en wordt kant en klaar geïnstalleerd. In het vervolg traject kan de ontwikkelmethode wel van belang zijn. Nieuwe releases zullen bij een Agile methode eerder beschikbaar zijn.

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Suzette de Raadt)

Boeken over dit onderwerp

Agile Product Management with Scrum

Auteur: Roman Pichler
In ‘Agile Product Management with Scrum’, leading Scrum consultant Roman Pichler uses real-world examples to demonstrate how product owners can create successful products with Scrum.
Europrijs: 30,95
Bestellen

Lean Architecture for Agile Software Development

Auteur: James Coplien
‘Lean Architecture for Agile Software Development’ is geen boek vol met methoden, maar een boek met een focus op code en veel codevoorbeelden. Onder andere de volgende onderwerpebn worden in dit boek beschjeven: Agile productie, Organisatie issues, implementaties met Scala/Python/Java van een voorbeeld DCI account, Qi4 en veel meer.
Europrijs: 29,99
Bestellen

Meer boeken over Agile vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten: Geen
Sidebar