SISP 0.1 Geschiedenis ontwikkeling van standaard software

sispIn de beginjaren van de ICT, de jaren 1950, 1960 bestond er nog geen standaard software. Binnen organisaties die in het bezit waren van een computer werden applicaties ontwikkeld door programmeurs die in dienst van die organisatie.

– Deze software was precies toegesneden op de wensen van die organisatie. Zogenaamde maatwerk software. Het zorgt ervoor dat de medewerkers volgens de bestaande procedures kunnen blijven werken.
– Aanpassingen op de software werden door diezelfde programmeurs gedaan.
– Hoe meer tijd de programmeurs besteedden aan de software hoe duurder het werd. De prijs van maatwerk software is altijd gerelateerd aan de inspanningen die de ontwikkelaar moet verrichten.

Er werd niet gewerkt volgens een methode, niemand wist precies wat er opgeleverd zou worden of  hoeveel het ging kosten. De zogenaamde JBF (Jan Boeren Fluitjes) methode. De behoefte aan informatie over het automatiseringsproces groeide en men probeerde het meer en meer te sturen. De OHZ (Op Hoop van Zegen) methode bracht een kleine verbetering, maar vaak strandde het schip en werd de vis duur betaald. Een kostbare periode van automatiseringsprojecten die nergens toe leidden.
Zo ontstonden software ontwikkelmethoden. Hierbij word volgens vooropgestelde processen gewerkt aan de ontwikkeling van maatwerksoftware. Inmiddels zijn er heel veel methoden die sturing op ontwikkeling van software beogen. En even zo veel methoden zijn al weer ter ziele. Al deze methoden richten zich op het realiseren van maatwerksoftware.
In grote lijnen zijn er twee soorten methoden onderscheiden; waterval methoden en iteratieve (Agile) methoden.

De komst van Standaard Software

In de periode dat organisaties met hun computers en eigen programmeurs hun eigen software ontwikkelde was de prijs voor hardware en software in balans. Maar het duurde niet lang voordat er softwarebedrijven ontstonden die standaard pakketten ontwikkelden en op de markt brachten.
Begin jaren 70 kwam er voor het eerst een serieus software pakket op de markt, het tekstverwerkingssysteem van Wang Laboratories. Dit draaide op een Wang 2200 minicomputer waarbij meerdere terminals met een centrale computer waren verbonden. Dit systeem stond meestal op de typekamer bij de typistes van de organisatie.

De PC bracht een grote verandering

In de jaren 80 verschenen de eerste PC’s die je al kon kopen voor zo’n 2000 euro. Daar zet je natuurlijk geen software op die tienduizenden euro’s kost, de verhoudingen waren zoek. Het aanbod van goedkope standaard software nam enorm toe en er ontstond een levendige handel. Hoe meer klanten de software kochten hoe goedkoper het werd. Maatwerk is tegenwoordig alleen nog te vinden op centrale/netwerk systemen.

 

(Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Suzette de Raadt)

Boeken over dit onderwerp

Projectmanagement op basis van ICB versie 4 – IPMA B, IPMA C, IPMA-D , IPMA PMO

Auteur: Bert Hedeman
Dit handboek ‘Projectmanagement op basis van ICB versie 4’ vervangt het zo succesvolle handboek ‘Projectmanagement op basis van NCB versie 3’.
Europrijs: 74,15
Bestellen

PMC Compact

Auteur: Jo Bos
Vele malen kwam het verzoek om de belangrijkste principes en werkvormen van de methode Projectmatig Creeëren in een compacte uitgave samen te brengen. In ‘PMC Compact’, een handzame gids voor projectmanagers, opdrachtgevers en teamleden, vindt u de werkvormen van Projectmatig Creëren in overzichtelijke stappen uitgelegd, voorzien van veel tips uit de praktijk.
Europrijs: 18,95
Bestellen

Meer boeken over projectmanagement vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten: Geen
Sidebar