Combi`s van gesloten en open software

Door: Fred Teunissen

De werelden van Microsoft en andere aanbieders van ‘gesloten’ software en die van Linux en open source applicaties staan niet meer zo lijnrecht tegenover elkaar als een tijdje geleden. Er kunnen nu bruggen worden geslagen. Door combinaties te maken van open en gesloten software kunt u twee vliegen in één klap slaan: van alles het beste kiezen en tegelijkertijd aanzienlijk op uw IT-uitgaven besparen.

Tot voor kort was het vaak handig om maar zo veel mogelijk met software van Microsoft te doen – ook al is die stevig aan de prijs – want dan weet je in elk geval zeker dat de boel goed op elkaar aansluit en kom je niet voor (al te veel) verrassingen te staan. De enkeling, die tegen deze stroom oproeide en zich tot de Mac of tot Linux bekeerde, ontdekte al snel dat dit evengoed tamelijk gesloten werelden waren met maar weinig bruggen ‘naar de buren’.
Door de alomtegenwoordigheid van het internet begint er nu een einde te komen aan dit tijdperk van verzuilde bedrijfssoftware. Zeven van de tien webservers draaien op Apache software met Linux als operating system en mysql als database. Dat is allemaal open source software.
U werkt dus mogelijk al geruime tijd met Linux en met andere open source software, zonder dat u het zelf in de gaten heeft, namelijk onder de motorkap van uw website. En het blijft niet bij die Apache webserver. Ook veel fileservers draaien inmiddels op Linux en kunnen dan via het hulpprogramma Samba met de rest van uw Windows-omgeving (en vooral de Active Directory) praten. En wat dacht u van firewalls? Heel wat maken gebruik van open source software.
Kortom, er zijn inmiddels allerlei soorten open software volop in gebruik. Let wel: middenin ‘Windows-omgevingen’. We gaan daarom langzaamaan toe naar een situatie, waarin we niet meer spreken over Windows-omgevingen of Linux-omgevingen. Het zijn gewoon omgevingen en ze zijn allemaal hybride, dat wil zeggen dat ze uit software van verschillende herkomst zullen bestaan. Multiculti, maar dan digitaal.

Helft goedkoper

En u hoeft niet passief op die fraaie toekomst te wachten, want er zijn nu al een hoop lucratieve combinaties mogelijk. Laten we, om te beginnen, maar eens kijken naar uw systeem voor e-mail,  agenda, contactpersonen en dergelijke. Outlook is het eerste dat nu in u opkomt. Outlook is een applicatie op de desktop (ook wel client genoemd). Aan de serverkant heeft u daarvoor Microsoft Exchange nodig, al of niet opgenomen in een Microsoft Small Business Server.
Althans, dat was zo in de ‘oude wereld’, toen alles nog in één kleur werd geverfd.
Inmiddels zijn er hele goede vervangers voor MS Exchange beschikbaar, zoals het in Delft ontwikkelde Zarafa. Deze software is grotendeels open source, scheelt ongeveer de helft in de kosten en het leuke: u kunt gewoon MS Outlook op de pc’s blijven gebruiken (zie hiervoor het praktijkvoorbeeld van Uitgeverij Boom, elders op deze pagina’s). Uw medewerkers merken dan niks van deze verandering.
Maar u kunt Zarafa ook gebruiken als webmail-oplossing (al dan niet aanvullend op MS Outlook op de kantoor-pc’s) of in combinatie met open source mailprogramma’s als Thunderbird.
Er zijn daarnaast ook open source oplossingen, die de complete mailomgeving vervangen, dus niet alleen de Microsoft serversoftware, maar ook de Outlook-client, zoals de Zimbra Collaboration Suite. Zimbra werkt op basis van Linux serversoftware.
En laten we Gmail in combinatie met Google Apps niet vergeten. Ook dat is een alternatieve omgeving voor bedrijfscommunicatie, maar dan helemaal online. U hoeft daar niets meer voor te installeren. U heeft er alleen uw browser voor nodig. En deze omgeving is (voorlopig?) helemaal gratis. Misschien niet de beste oplossing voor een groter, gevestigd bedrijf, maar voor een startende onderneming kan dit ideaal zijn.

CrossOver

Eigenlijk is er voor bijna iedere soort gesloten software wel een open source alternatief dat u zou kunnen overwegen. Het duidelijkst is dat wel bij de kantoorsoftware. OpenOffice.org is een prima alternatief, het kost u nul euro aan licenties, en is allesbehalve eenkennig waar het gaat om operating systems. OpenOffice kan uit de voeten met Windows, Linux, Mac OS, Sun Solaris en FreeBSD.
Maar het omgekeerde kan ook. Als u of uw mensen liever verder willen met MS Office, dan hoeft u helemaal nog niet vast te zitten aan Windows als operating system. Met hulpprogramma’s als Wine em Crossover Linux kunt u MS Office blijven gebruiken, maar dan op een (goedkopere) Linux machine.
Ook op allerlei andere gebieden zijn er open alternatieven en combinatiemogelijkheden met gesloten software, zoals voor Content Management Systemen, ERP- CRM- en database systemen. Denk niet te gauw dat iets niet kan.

Virtualisatie

Naast combi’s van open en gesloten software is er een nieuwe mogelijkheid, die virtualisatie wordt genoemd. Daarmee komt u in de riante situatie te verkeren dat het niet meer uitmaakt op welk operating system een applicatie draait. In plaats van één operating system werkt u met een ‘tussenlaag’, waarin verschillende operating systems functioneren. Van daaruit kunt u iedere applicatie starten. Of die nou op Linux, op Windows, op Mac OS, FreeBSD, Solaris of op Pietje Puk draait.
Dat is ideaal als u van alles het beste wilt gebruiken. U komt dan los van de noodzaak om voor elk type bijzondere software een bijzonder type machine in te moeten zetten, bijvoorbeeld een Mac voor grafische toepassingen, een ‘Wintel’-machine als server, aparte Linux servers voor uw website en voor de beveiliging, enzovoort.
U bent op deze nieuwe manier wat duurder uit dan met combi’s, omdat u licenties nodig heeft voor meer dan één operating system. Maar daar staat tegenover dat u behoorlijk op uw hardware bespaart. U kunt nu gebruik maken van allerlei soorten machines, ook oudere, die al min of meer zijn afgeschreven, die nu met behulp van de virtualisatiesoftware gecombineerd worden en gaan functioneren als één hele zware machine, waarbinnen virtuele servers gaan draaien. Natuurlijk heeft u hier virtualisatiesoftware voor nodig, maar dat kost u de kop niet, want er is goede en gratis open source virtualisatiesoftware beschikbaar, onder meer het beroemde Xen.
Virtualisatie is sterk in opkomst. Daardoor komt de digitale verzuiling stevig onder druk te staan. Ook online software helpt daar een aardig handje aan mee. Als u software online gebruikt (software as a service, ofwel SaaS), zoals de webapplicaties van Google, dan bent u definitief verlost van alle kopzorg over hoe en waarop die software moet draaien. Dat is volledig de zorg van Google en van alle andere aanbieders van online software.

Extra 1

Indicatie besparingsmogelijkheden

Voor alles geldt: een duur systeem, dat goed draait, is in de regel veel goedkoper is dan een goedkoop systeem, dat voortdurend hapert. Kijk dus nooit alleen naar de prijs en weeg alleen oplossingen tegen elkaar af die qua functionaliteit en kwaliteit vergelijkbaar zijn.
Met goede vervangers voor Microsoft Exchange bespaart u ongeveer de helft aan licentiekosten, dat wil zeggen circa dertig tot veertig euro per gebruiker.
Overgaan op OpenOffice.org heeft vanuit besparingsoogpunt geen zin als uw pc’s ‘af leverancier’ al van Microsoft Office zijn voorzien, zoals vaak het geval is. In het geval van nieuw aan te schaffen machines zonder Microsoft Office scheelt inzet van OpenOffice.org u zo’n honderd tot tweehonderd euro per pc of laptop, afhankelijk van het type Office-licentie dat u daardoor vervangt.
Virtualisatie van uw gehele machinepark kan u duizenden euro’s voordeel oplebveren, omdat u oudere machines kunt blijven inzetten en minder omvangrijke vervangingsinvesteringen hoeft te doen.
Dus, stel dat u vijftien werkplekken heeft en de bovenstaande veranderingen in gang zet. Dan kunt u grofweg een bedrag tussen de twee en vijfduizend euro besparen over een periode van ongeveer drie jaar.

Extra 2

Links

Meer informatie over in dit artikel genoemde software:
Zarafa: www.zarafa.nl
Zimbra Collaboration Suite: www.zimbra.com
CrossOver Linux: www.codeweavers.com
OpenOffice.org: www.openoffice.org en www.openoffice.nl
Wine: http://sourceforge.net/projects/wine
Xen: www.xen.org

Extra 3
Dienstverleners
Er zijn in ons land inmiddels voldoende IT-dienstverleners, die verstand hebben van open source bedrijfsapplicaties en van combinaties met gesloten software. Meer informatie hierover kunt u krijgen bij:
Syntens – 088 4440444 en www.syntens.nl
Overheidsprogramma OSOSS – www.ososs.nl/dienstverleners
Kijk ook eens in de digitale catalogus van de beurs LinuxWorld. Daarin kunt u zoeken op exposanten, producten en merken – www.linux-world.nl (kies eerst voor Bezoekers en dan voor Catalogus 2007)

Dit artikel verscheen in april 2008 in zakenblad Bizz

Boeken over dit onderwerp

Aan de slag met Excel VBA – Geschikt voor Excel 2010-2016

Auteur: Hugo Schouppe
Dit boek is bestemd voor studenten in het hoger onderwijs en anderen die programma’s of macro’s willen schrijven in Excel VBA.
Europrijs: 34,5
Bestellen

Basiscursus Microsoft Project 2013

Auteur: Wilfred de Feiter
In deze Basiscursus leert u alles over het maken van projectplanningen en over het uitwisselen van gegevens met andere onderdelen van Microsoft Office.
Europrijs: 19,95
Bestellen

Meer boeken over open standaarden vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten:
Onderscheid informatiesystemen 28 vragen.
Bepaling systeemintegratie 23 vragen.
Bepaling decentralisatie aspecten 15 vragen.
Sidebar