Zoekmachines

Zoekmachines zijn de meest gebruikte manier om informatie op internet te vinden. Niet alle aanbieders van informatie willen met elke zoekmachine gevonden worden. Denk aan MP3 zoekmachines of merkinbreuk bij Adwords en gesponsorde koppelingen. Ook privacy bij zoekmachines is vaak stof voor debat.

Zoekmachines indexeren zo veel mogelijk webpagina’s, en bieden dan de mogelijkheid om met trefwoorden te zoeken. De bekendste zoekmachine is Google. Daarnaast zijn in Nederland ook Ilse en MSN Live Search wel in gebruik. Naast deze algemene zoekmachines zijn er ook gespecialiseerde zoekmachines voor bepaalde bestandstypen (zoals afbeeldingen, MP3’s, Usenet-berichten) en soorten informatie (denk aan advertenties, huizen, auto’s). Omdat zoekmachines zeer veel informatie over alles en iedereen vergaren, koppelen en publiceren, maken veel mensen zich zorgen over hun privacy bij zoekmachines.

Zoekmachines krijgen met allerlei juridische claims te maken: van merkinbreuk door verkoop van AdWords (magneetwoorden) tot claims over inbreuk op auteursrecht door te verwijzen naar illegale publicaties in zoekresultaten. Dit speelt met name bij MP3-, Usenet- en Bittorrent-zoekmachines. Bij zoekmachines voor advertentiesites (bijvoorbeeld huizen of tweedehands auto’s) staat het databankrecht centraal.

Met gespecialiseerde zoekmachines is zoeken naar MP3 bestanden eenvoudiger dan met algemene. Zulke sites zijn in principe legaal. Wanneer de beheerder echter structureel profiteert van inbreukmakend aanbod, wordt dat anders.

Zoekmachines maken het mogelijk om snel en effectief te zoeken naar bestanden op Internet die aan bepaalde criteria voldoen. Ze kunnen ook worden gebruikt om te zoeken naar MP3’s. De eenvoudigste manier is door als zoektermen de gewenste titel en artiest op te geven samen met het trefwoord “MP3”. De zoekmachine zal dan een aantal pagina’s retourneren waar links opstaan naar MP3-versies van het gewenste muziekwerk.

Als die MP3’s zonder toestemming worden aangeboden, dan rijst de vraag of zoekmachines wel legitiem bezig zijn door downloaden van die MP3’s zo makkelijk te maken. In Nederland geldt dat een gespecialiseerde MP3-zoekmachine of sites met links niet per definitie verboden zijn. Wanneer er echter geld verdiend wordt (bijvoorbeeld via advertenties of ringtones) met zo’n site, is er wel sprake van onrechtmatig handelen.

Boeken over dit onderwerp

Handbook of Business Data Communications

Auteur: Hossein Bidogli
Het ‘Handbook of Business Data Communications’ geeft uitgebreide informatie over bedrijfstoepassingen op het Internet en andere kwesties op het gebied van hard- en software. Naast een groot aantal praktijkvoorbeelden beschrijft Bidogli een aantal cases en geeft hij schetsen van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van datacommunicatie. Tevens passeren persoonlijke, sociale en juridische aspecten van datacommunicatie de revue en is een begrippenlijst van technische termen toegevoegd.
Europrijs: 73,95
Bestellen

The Software IP Detective’s Handbook

Auteur: Bob Zeidman
In ‘The Software IP Detective’s Handbook’ laat Bob Zeidman zien wat er allemaal komt kijken aan technische en juridische aspecten bij het voorkomen van IP-diefstal. Hij beschrijft in dit boek een framework en geeft een aantal praktische voorbeelden die u kunt inzetten bij onder andere het kopiëren van software en tegen diefstal.
Europrijs: 57,95
Bestellen

Meer boeken over Google vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten:
Accessibility voor gebruikers 11 vragen.
Sidebar