Maak altijd je eigen back-ups van online data

Social bookmarkingsite Magnolia is in ernstige problemen geraakt. Het bestandssysteem crashte op de server van deze webdienst en dat gebeurde tegelijkertijd ook met de back-up server. Gevolg: site uit de lucht en alle bookmarks, tags en beschrijvingen van de gebruikers in het ongerede.

Inmiddels zijn er data recovery-experts aan het werk en zijn sommige sets met publieke bookmarks hersteld. Maar of de door de gebruikers zelf toegevoegde data kunnen worden teruggehaald is nog maar helemaal de vraag.

Krabben

Initiatiefnemer van het project Larry Halff rukt zich nu de haren uit zijn hoofd, omdat hij de back-up niet goed geregeld had. Maar ook gebruikers, die nu alles kwijt zijn, moeten zich achter de oren krabben. Zij hebben er blindelings op vertrouwd dat deze dienst de back-up wel voor hen zou regelen.

De les uit dit online drama:
a) zorg altijd ook zelf voor back-ups van je eigen online data
b) vergewis je ervan dat die data altijd weer zichtbaar kunnen worden, hetzij in dezelfde omgeving (door harde garanties van de leveranciers), hetzij in een andere omgeving, waar die data in kunnen worden geïmporteerd.

Zelf-check

Even een snelle zelf-check wat betreft een paar van mijn eigen online systemen:
Weebly, de webservice waarmee deze site wordt onderhouden heeft een back-up functie. In die back-up worden de blogs alleen niet meegenomen. Daar moet ik aparte back-ups van maken. Niet ideaal, maar ik heb al met al wel zelf de beschikking over alle data. Herstel in een nieuwe cms-omgeving in geval van een noodlottige crash van de dienst wordt een hele toer.
Yeshello, mijn webservice voor CRM en e-mailmarketing heeft een ingebouwde back-up functie voor de contactpersonen. Als de dienst wegvalt heb ik alleen de data, maar geen alternatieve werkende omgeving.
Google Reader heeft een exportfunctie voor de RSS-abonnementen. Die kunnen als OPML-bestand worden gedownload en vervolgens weer worden ingelezen in een andere feedreader. Ik heb dit nooit geprobeerd, maar het lijkt me wel goed geregeld bij Google.

Al met al zit het bij mij wat deze drie diensten betreft met punt a) wel snor, maar niet met punt b). Dat laat bij Weebly en Yeshello nog te wensen over.

Het oorspronkelijke artikel stond eerder op Studio ICT.

Boeken over dit onderwerp

Ontdek snel: Bescherming tegen cybercrime

Auteur: Brenno de Winter
Steeds meer mensen worden getroffen door cybercrime. Nieuwe ontwikkelingen zoals social media, wifi, internetbankieren en de cloud brengen beveiligingsrisico’s met zich mee.
Europrijs: 14,95
Bestellen

Trends in IT-beveiliging 2008

Auteur: Cees Coumou
Bij het stimuleren van het denken en doen op het gebied van informatiebeveiliging staan verschillende wegen open. Daarbij wordt niet vergeten dat er ook een mogelijkheid moet zijn te communiceren met diegenen die buiten het vakgebied te maken krijgen met informatiebeveiliging. Het bestuur van het PvIB is van mening dat de verantwoordelijken in de lijn in staat moeten zijn om op eenvoudige wijze kennis te nemen van de ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging. In dat kader wordt jaarlijks het boekje ‘Trends in IT-beveiliging’ uitgegeven. Deze publicatie bevat de weergave van een aantal gesprekken met deskundigen over actuele ontwikkelingen die relevant zijn voor informatiebeveiliging.
Europrijs: 26,25
Bestellen

Meer boeken over backups vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten:
Risico-analyse Invoering 18 vragen.
Procedures beveiligingsvoorziening 30 vragen.
Beveiliging verwerkingsorganisatie 49 vragen.
Sidebar