SEO spider tools: bekijk websites door de ogen van zoekmachines

Als je je website wil optimaliseren voor zoekmachines, moet je weten hoe ze je site ‘zien’. Er zijn meerdere manieren, en tools, om dat te doen. In dit artikel een kleine bloemlezing. Ik concentreer me op eenvoudige en goedkope opties die je op je eigen desktop kunt gebruiken.

Google text cache

De eerste is niet eens een tool, maar iets waar iedereen bij kan: de Google text cache. Dit is een opgeslagen versie van een pagina zoals het in de Google index staat, op het moment dat de Googlebot deze voor het laatst gedownload heeft. Je kunt die cache eenvoudig vinden, door in een Google-resultaat op de link ‘In cache’ te drukken. Ik neem als voorbeeld de homepage van MONLOG:

1. Resultaatpagina’s ‘In cache’ link

2. De visuele cache, zie de ‘Tekstversie’ link

3. De tekstcache

Deze links worden trouwens ook vaak gebruikt door Google spambestrijders om cloaking op te sporen.

Download

Je hoeft niets voor de Google text cache te downloaden, maar misschien is het Greasemonkey scriptje (wat is Greasemonkey?) wel handig als je van plan bent om het vaker te gaan gebruiken.

Tekstbrowsers: Lynx of Web developer toolbars

Een andere manier om wat sneller meerdere tekstversies van een website te bekijken is door simpelweg te browsen over websites zonder dat JavaScript, CSS en cookies geladen worden. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de Web Developer Toolbar van Firefox gebruiken (of equivalenten) en kiezen voor ‘Disable Styles -> Disable CSS’ en ‘Disable JavaScript’:

Je kunt ook een tekst-only browser gebruiken zoals Lynx, waarbij CSS en JavaScript standaard uit staan.

Download

Lynx

Web Developer Toolbar Firefox/Chrome

Desktop 404 checkers: Integrity & Xenu

Het nadeel van Tekst caches en tekst-only browsers is dat je niet naar sites als geheel kunt kijken. Misschien wil je wel duizenden pagina’s van een site bekijken om naar bepaalde patronen te zoeken, bijvoorbeeld of duplicate content veel voorkomt op de site.

In dat geval kun je dus zelf een spider gebruiken die al die pagina’s langsgaat. Traditioneel maakte ik daarbij altijd gebruik van 404-checkers, die een complete website spideren op zoek naar dode links. Daarover rapporteren ze dan.

Maar daarnaast geven ze ook allerlei aanvullende informatie, over andere fouten die ze tegenkomen, hoe vaak naar die pagina’s gelinkt wordt, wat de metatitles van die paginas zijn (je moet ze immers kunnen herkennen), ontbrekende alt-attributen, etc. Uiteraard kun je die data exporteren naar Excel of Refine voor nadere analyse.

Een goede voor Windows is Xenu, en een goede voor Mac is Integrity. Op SEOmoz hebben ze trouwens een tijdje terug een – terechte – bloemlezing gehouden over wat je allemaal met Xenu kunt doen.

Download

Xenu – Windows

Integrity – Mac

SEO spider: Screaming Frog

Een nieuwe ster aan het firmament is de Screaming Frog SEO spider, die vergelijkbaar is met de eerdere crawlers. Het verschil hierbij is dat deze crawler speciaal voor SEO-doeleinden ontwikkeld is, nog meer data bekijkt, en ook naar custom code kan zoeken. Het rapporteert over alles wat op SEO-gebied van belang kan zijn. Ik heb ‘m bijvoorbeeld hieronder gebruikt voor mijn site en zie al snel dat sommige meta-descriptions ontbreken:

Nadeel van Screaming Frog is dat het 100 Britse ponden per jaar kost waar Xenu gratis is. Ikzelf vind deze tool het waard, maar ik gebruik ‘m dan ook veel.

Download

Screaming Frog

Boeken over dit onderwerp

The Art of SEO

Auteur: Eric Enge
Three experts in search engine optimization share a comprehensive roadmap for you to plan and execute your SEO strategy.
Europrijs: 49,99
Bestellen

SEO Warrior

Auteur: John Jerkovic
Hoe maakt u voor potentiële bezoekers eenvoudiger om u website te vinden? Hoe kunt u van toevallige bezoekers actieve gebruikers maken? ‘SEO Warriors’ laat door een aantal technieken uit de praktijk en hacks zien hoe u dit kunt bewerkstelligen. U leert met dit boek de ins-en-outs van Search Engine Optimization (SEO, hoe belangrijk een goede trefwoordenstrategie is en hoe u de valkuilen van zoekmachines kunt vermijden en verhelpen.
Europrijs: 44,99
Bestellen

Meer boeken over SEO vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten:
Kwaliteit van de toegepaste code 11 vragen.
Sidebar