Wat is open source software?

Open Source Software zijn programma’s waarvan de broncode, dus de oorspronkelijke programmeerregels, samen met het programma zelf verstrekt worden. Hierdoor is het voor iedereen mogelijk om deze software te verbeteren of naar zijn eigen behoeftes aan te passen.
Er zijn verschillende vormen van Open Source Software, die niet allen gratis verkrijgbaar zijn.

Gratis

  • Public domain
  • GPL

Als het goed was zouden de makers er geld mee verdienen.

Dit is niet waar. Ten eerste verdienen veel auteurs van O.S.S wel degelijk geld met hun product door bijvoorbeeld commerciële ondersteuning aan te bieden of individuele  aanpassingen tegen betalingen  door te voeren. Ten tweede worden de meeste grote open source projecten gedragen door grote groepen vrijwilligers die het gewoon belangrijk vinden dat O.S.S er is.

Er is geen goede ondersteuning.

Ook dat klopt niet. Juist omdat de meeste projecten door grote groepen ontwikkelaars en gebruikers ondersteunt worden zijn ze in het algemeen uitstekend gedocumenteerd. Verder zijn er naast de officiële documentatie ook nog grote aantallen internet forums waar gebruikers en ontwikkelaars elkaar ondersteunen en kennis delen.

Fouten in de software worden niet verbetert omdat niemand verantwoordelijk is.

Ook dit is onjuist. In het overgrote deel van alle gevallen worden fouten in O.S.S veel sneller hersteld en/of worden verbeteringen sneller aangebracht dan bij gewone commerciële software. De reden hiervoor is dat de broncode vrijgegeven is en dat programmeurs dus direct aan de slag kunnen als iets niet werkt. Zij moeten niet wachten tot dat de leverancier de verbeteringen uitvoert.
Ook in elk ander opzicht doet Open Source Software niet onder voor dure, commerciële producten. O.S.S is op zijn minst even veilig en stabiel als betaalde programma’s. Sterker nog, wij lezen telkens weer in de media dat er een of ander lek is ontdekt in Microsoft Windows of Internet Explorer of in Office. Dit soort gaten in de beveiliging komen in O.S.S veel minder voor omdat de software met meer zorg ontwikkeld is en door veel meer mensen getest wordt. En als er toch ergens een lek ontdekt wordt is de community er als de kippen bij om het te dichten. Meestal gaat dit veel sneller dan bij Microsoft of Adobe.

Vooroordelen.

Er bestaan nog steeds een aantal onterechte vooroordelen over Open Source Software.

Boeken over dit onderwerp

Premiere Elements 8 for Dummies

Auteur: Brain Underdahl
Premiere Elements is een krachtig en gebruiksvriendelijk programma om professioneel ogende thuis video’s te maken. Met de ingebouwde functies voor overgangen, titels, geluid en de mogelijkheid om uw project op dvd of internet op te slaan, hebt u met dit pakket alles in huis om snel aan het monteren te slaan. Met behulp van deze uitgave maakt u uw PC tot een studio voor film productie en maakt u films en video’s waar uw vrienden en familie van onder indruk zullen zijn.
Europrijs: 21,99
Bestellen

iMovie ’09 & iDVD Portable Genius

Auteur: Guy Hart-Davis
U hoeft geen genie te zijn om met iMovie ’09 en iDVD te kunnen werken. Maar wanneer u alles wilt halen uit deze pakketten kunt u met deze uitgave direct aan de slag. Bent u geïnteresseerd in het toevoegen van achtergrond muziek of geluidseffecten? Wilt u uw iDVD themes personaliseren? Wilt u clips roteren of deleten? U kunt het allemaal vinden in deze ‘Portable Genius’ uitgave die vol staat met tips, full colour screenshots, shortcuts en hulpmiddelen om zo het plezier dat u heeft met iMovie ’09 en iDVD te optimaliseren.
Europrijs: 16,99
Bestellen

Meer boeken over open standaarden vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten:
Voorbereiding selectie ontwikkeltool 18 vragen.
Functionele beoordeling ontwikkeltool 40 vragen.
Sidebar