Netwerken van besmette computers (botnets)

Botnets zijn netwerken van (ongemerkt) geïnfecteerde computers, die gebruikt worden om op grote schaal spam te versturen, voor identiteitsdiefstal of voor aanvallen op websites.

450.000 tot 900.000 besmette computers

Circa 5% tot 10 % van de Nederlandse internetgebruikers heeft in 2009 te maken gehad met een botnetbesmetting.  Dit komt neer op 450.000 tot 900.000 besmette computers.

Botnets zijn volgens het kabinet een van de belangrijkste bedreigingen op het internet. Ze worden ook wel ‘het Zwitsers zakmes van cybercrime’ genoemd. De besmette computers worden gebruikt voor verschillende criminele activiteiten. Hierdoor wordt het vertrouwen van mensen in het internet aangetast. De aanpak van botnets is daarom een prioriteit.

Besmette computers opsporen en onschadelijk maken

De schade als gevolg van botnets raakt iedereen: consumenten, bedrijven en internetproviders. Hierdoor voelt niemand zich ‘eigenaar’ van het probleem. Het kabinet wil samen met internetproviders en andere bedrijven afspraken maken om besmette computers op te sporen en onschadelijk te maken.

Besmettingen doorgeven

Om botnets aan te pakken, moeten internetproviders hun klanten eerst informeren dat zij besmet zijn. Maar vaak hebben providers te weinig informatie om alle besmettingen op te sporen. Ook is het prijzig om contact te zoeken met een klant wiens pc is besmet. Het gevolg is dat slechts in 10% van de besmettinggevallen contact wordt opgenomen met klanten.

‘Clearing house’

Het kabinet wil dat er afspraken worden gemaakt in het Platform Internetveiligheid om dit te verbeteren

Om te onderzoeken welke computers in hun netwerk besmet zijn, kunnen internetproviders bijvoorbeeld samen een ‘clearinghouse’ opzetten. Dit is een gedeeld systeem om botnets op te sporen en te ontsmetten. Met het clearinghouse kunnen providers hun klanten helpen om hun computers te ontsmetten en schoon te houden.

klik hier voor het oorspronkelijke artikel op rijksoverheid.nl.

Boeken over dit onderwerp

Ontdek snel: Bescherming tegen cybercrime

Auteur: Brenno de Winter
Steeds meer mensen worden getroffen door cybercrime. Nieuwe ontwikkelingen zoals social media, wifi, internetbankieren en de cloud brengen beveiligingsrisico’s met zich mee.
Europrijs: 14,95
Bestellen

Trends in IT-beveiliging 2008

Auteur: Cees Coumou
Bij het stimuleren van het denken en doen op het gebied van informatiebeveiliging staan verschillende wegen open. Daarbij wordt niet vergeten dat er ook een mogelijkheid moet zijn te communiceren met diegenen die buiten het vakgebied te maken krijgen met informatiebeveiliging. Het bestuur van het PvIB is van mening dat de verantwoordelijken in de lijn in staat moeten zijn om op eenvoudige wijze kennis te nemen van de ontwikkelingen op het gebied van informatiebeveiliging. In dat kader wordt jaarlijks het boekje ‘Trends in IT-beveiliging’ uitgegeven. Deze publicatie bevat de weergave van een aantal gesprekken met deskundigen over actuele ontwikkelingen die relevant zijn voor informatiebeveiliging.
Europrijs: 26,25
Bestellen

Meer boeken over botnets vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten:
Beveiligingsbeleid 14 vragen.
Informatie beveiliging eerste maatregelen 34 vragen.
Organiseren informatiebeveiliging 32 vragen.
Sidebar