Netneutraliteit

Mag een internetprovider bepalen welke informatie consumenten krijgen via internet? Alleen als het netwerk wordt overbelast? Of ook om te voorkomen dat klanten bepaalde diensten, zoals internetbellen (VOIP), gebruiken? Over deze vragen gaat netneutraliteit.

Netneutraliteit: toegang tot internet

Het kabinet bevordert een vrij en open internet. Dat staat in het regeerakkoord. Hiervoor is toegang nodig tot de fysieke infrastructuur, netwerkverbindingen en internet.

Mensen gebruiken internet voor steeds meer toepassingen. Het dataverkeer over elektronische netwerken groeit. En er zijn talloze abonnementen met verschillende bandbreedtes. Consumenten willen dat hun provider de verbindingskwaliteit levert die past bij hun abonnement.

Het toenemende verkeer kan echter zorgen voor overbelasting. Zeker bij mobiele netwerken. Internetproviders kunnen dan besluiten om in te grijpen. Bijvoorbeeld door het internetverkeer te blokkeren (ISP’s).

Redenen voor providers om internetverkeer te blokkeren

Netneutraliteit is de mate waarin providers het verkeer over hun netwerk verschillend behandelen. Internetproviders kunnen verschillende redenen hebben om het verkeer van hun klanten te blokkeren, af te knijpen of anders te behandelen, zoals:

  • gebruikers van het netwerk beschermen, bijvoorbeeld tegen spam en virussen;
  • een mogelijke aanval op systemen in het netwerk;
  • de bandbreedte eerlijk verdelen als het netwerk (tijdelijk of structureel) wordt overbelast;
  • speciale internetpakketten mogelijk maken, waardoor gebruikers kunnen kiezen uit verschillende prijzen, prioriteiten en voorwaarden;
  • druk vanuit overheden om bepaalde content, zoals kinderporno, niet door te laten;
  • voorrang verlenen aan eigen diensten.

Vrij gebruik van internet

Als een provider het internetverkeer blokkeert of afknijpt, kan het vrije gebruik van internet in gevaar komen. Het kabinet stelt dat:

  • consumenten toegang moeten kunnen krijgen tot alle informatie op het internet;
  • bedrijven hun diensten via internet moeten kunnen aanbieden aan consumenten;
  • providers mogelijkheden moeten hebben om het internetverkeer zo te sturen dat de kwaliteit van hun dienstverlening zo min mogelijk wordt beïnvloed door verstopping op het netwerk.

Duidelijkheid over beperkingen

Het kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd met regels over netneutraliteit. Providers moeten in de toekomst aangeven of, en welke diensten zij beperken.

Als gebruikers weten welke kwaliteit, snelheid en eventuele beperkingen zij mogen verwachten kunnen zij een abonnement kiezen dat het beste bij hen past. Zo nodig kunnen ze overstappen. Meer transparantie zorgt bovendien voor meer concurrentie.

De maatregel sluit aan bij de nieuwe Europese wet (New Regulatory Framework) voor netneutraliteit.

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel op rijksoverheid.nl

Boeken over dit onderwerp

Handboek Drupal 8

Auteur: Maarten de Block
Het boek biedt een introductie over de achtergronden van Drupal en een overzicht van alle onderdelen en de belangrijkste modules binnen Drupal 8.
Europrijs: 29,95
Bestellen

HTML en CSS – websites ontwerpen en bouwen

Auteur: Jon Duckett
Een bron van inspiratie voor iedereen die met webdesign bezig is of ermee aan de slag wil gaan!
Europrijs: 41,95
Bestellen

Meer boeken over internet vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten: Geen
Sidebar