Web 2.0 – Wat is een Blog?

Wat zijn blogs?

Een weblog, meestal afgekort als blog, is een website die door iedereen eenvoudig in een paar klikken te bouwen is. De inhoud (content) bestaat uit korte artikelen in de vorm van blogposts of posts. Een post kan de gebruiker als een soort mail eenvoudig op zijn weblog plaatsen. De meest recente artikelen verschijnen bovenaan. Op de artikelen kan door de lezers gereageerd worden via comments. Deze reacties zijn ook weer door iedereen te lezen. Via een abonnement kan de lezer van nieuwe artikelen op de hoogte gesteld worden. Dit werkt via RSS.

Veel gebruikte Blogpplatforms zijn Blogger.com (van Google) en WordPress.com. Een overzicht van de belangrijkste Blogs is te vinden op Technorati.com.

Wat is het verschil tussen een Blog en een gewone website?

Een website wordt gebouwd met een contentmanagement systeem (CMS). Een blog is een gewone website met een online gebruiksvriendelijk contentmanagement systeem waarin iedereen gratis een website kan bouwen. Verschil is de vaste structuur van een blog, bestaande uit posts die in de vorm van een verzameling artikelen op de website geplaatst worden.

Hoe worden Blogs gebruikt?

Blogs zijn zeer laagdrempelig. Mede als gevolg daarvan is het gebruik ervan zeer wijd verspreid, met name onder ‘gewone’ gebruikers. Naast Blogs over specifieke hobby en huis-tuin-en-keuken onderwerpen, zijn er steeds meer blogs die professionele nieuwssites benaderen, cq. voorbij streven (zie bijvoorbeeld Marketingfacts.nl, Frankwatching.nl, Autoblog.nl, GeenStijl.nl). Er ontstaan ook blog communities waarin groepen van bloggers rondom verwante onderwerpen elkaars weblogs lezen, becommentariëren en linken. Er wordt wel gesteld dat blogs de media en nieuwsvoorziening democratiseren. Er zijn geen professionele journalisten meer nodig, geen redactieraad, geen mediaparken. Overigens zien we ook een ontwikkeling waarin traditionele media zoals kranten en omroepen de blogs in hun eigen websites integreren.

Een blog is dus een specifieke website waarop -al dan niet met anderen- chronologisch artikelen worden gepubliceerd. Blogs zijn niet geschikt voor min of meer vaste artikelen waaraan -al dan niet met anderen- gewerkt kan worden. Voor deze meer feitelijke informatie worden Wiki’s gebruikt.

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel op 123management.nl.

Boeken over dit onderwerp

Handboek Drupal 8

Auteur: Maarten de Block
Het boek biedt een introductie over de achtergronden van Drupal en een overzicht van alle onderdelen en de belangrijkste modules binnen Drupal 8.
Europrijs: 29,95
Bestellen

HTML en CSS – websites ontwerpen en bouwen

Auteur: Jon Duckett
Een bron van inspiratie voor iedereen die met webdesign bezig is of ermee aan de slag wil gaan!
Europrijs: 41,95
Bestellen

Meer boeken over bloggen vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten: Geen
Sidebar