Web 2.0 – Wat zijn Sociale Netwerken?

Wat zijn Sociale Netwerken?

Op internet is een sociaal netwerk een toepassing waar men zich via het aanmaken van een eigen profiel kan registreren. Dit profiel doet dienst als een soort digitale identiteit en kan gekoppeld worden aan de profielen van andere deelnemers. Op deze wijze ontstaat een netwerk.

De basisfunctionaliteit van een sociaal netwerk is het uitwisselen berichten tussen onderling verbonden (‘gelinkte’) deelnemers. Dit is vergelijkbaar met het verzenden van e-mail. Sociale netwerken nemen hierdoor een deel van het email verkeer over.

De digitale identiteit van deelnemers in een sociaal netwerk heeft meestal de vorm van een profiel waarin naast persoonlijke gegevens ook foto’s zijn opgenomen. In sommige sociale netwerken zoals Second Life bestaat de digitale identiteit uit een avatar, een deels zelf te ontwerpen 3D figuur.

Hoe worden Sociale Netwerken gebruikt?

Voor veel mensen is hun netwerk belangrijk voor het vinden van informatie, een baan en het ontmoeten van nieuwe mensen. Sociale netwerken hebben een hefboomwerking omdat ze zichtbaar maken wie men in de tweede en soms derde graad kent. Het zichtbaar maken van deze ‘vrienden-van-vrienden’ is één van de sterkste punten van dit soort toepassingen. Sociale netwerken worden voor diverse doeleinden gebruikt. Voor privé contacten, familie en vrienden is in Nederland Hyves is grootste netwerk. In de Verenigde Staten zijn Facebook en MySpace de grootste netwerken op dit gebied. Zie hier voor een kaart met de verdeling van sociale netwerk toepassingen over de wereld. In Nederland is Schoolbank het grootste netwerk voor oude klasgenoten en LinkedIn het grootste zakelijke sociale netwerk.

Daarnaast zijn er sociale netwerken die ingericht zijn voor het delen van een specifiek soort content:

  • Online Documenten (Scribd)
  • Online Presentaties (Slideshare)
  • Online Video’s (YouTube)
  • Online Foto’s (Flickr)
  • Online Muziek (Lastfm)
  • Online Bookmarks (social bookmarking) (Delicious).

Sociale netwerken bevatten vaak meer functionaliteit dan alleen de ‘netwerkfunctie’. Het delen van content (foto’s, video’s, kleine webapplicaties), blogs en wiki’s zijn vrijwel in alle netwerken opgenomen. De netwerken worden de laatste jaren steeds meer uitgebreid met toepassingen zoals marktplaatsen voor het verhandelen van goederen, locatie gerichte toepassingen (“wie bevindt zich waar”) en Instant Messaging (zoals MSN).

Klik hier voor het oorspronkelijke artikel op 123management.nl.

Boeken over dit onderwerp

Handboek Drupal 8

Auteur: Maarten de Block
Het boek biedt een introductie over de achtergronden van Drupal en een overzicht van alle onderdelen en de belangrijkste modules binnen Drupal 8.
Europrijs: 29,95
Bestellen

HTML en CSS – websites ontwerpen en bouwen

Auteur: Jon Duckett
Een bron van inspiratie voor iedereen die met webdesign bezig is of ermee aan de slag wil gaan!
Europrijs: 41,95
Bestellen

Meer boeken over sociale netwerken vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten: Geen
Sidebar