Exit systeembeheerder?

De komst van breedbandinternet en internetapplicaties vormen de basis voor managed IT services. Ze zijn ook een bedreiging voor systeembeheerder ‘oude stijl’ in het MKB.

Als een organisatie voor een vast bedrag per maand zijn werkplekken en servers op afstand kan laten beheren door een managed service provider (MSP), maakt dit de functie van een standaard systeembeheerder deels overbodig. Er hoeft niemand meer de servers langs om ze elke dag na te lopen of om handmatig patches en virusupdates te installeren. Nieuwe PC’s kunnen op afstand worden ingericht met images, dus dat is ook al geen dagtaak meer.

Doordat veel MSP’s met een SLA werken, zijn ze bovendien zeer gedreven om hun werk efficiënt te doen en klachten te voorkomen in plaats van herstelwerk te moeten verrichten. Sprekend uit ervaring; systeemherstel na uitval kost ons marge. Gechargeerd zijn IT-beheerders graag zichtbaar bij eindgebruikers en managers om hun belang aan te tonen en zich te profileren als ‘reddende engel’. Dat geldt zeker in het MKB. Helaas, deze situatie gaat verdwijnen. De systeembeheerder who saves the day wordt de MSP who stays away. Dankzij de juiste tooling, wij gebruiken ondermeer Kaseya en Computicate, en de juiste procesgedreven structuur kan het gros van het werk op afstand én actief – dus voordat zich echte problemen voordoen – gebeuren.

Betekent dit het einde van de inpandige systeembeheerder? Dat geloof ik niet, maar er zal wel een aanpassing van hem en zijn werkgever gevraagd worden. De beheerder zelf zal meer op strategisch niveau moeten denken en handelen en zich bezighouden met portfoliokeuze en requirements in relatie tot de bedrijfsgroei en projecten. De huidige IT-infrastructuur wordt voor hem ook precies dat; infrastructuur. Voor de werkgever geldt dat de beheerder meer mandaat moet krijgen om samen met de business te plannen en te werken, waardoor behoefte en invulling beter op elkaar gaan aansluiten.

Boeken over dit onderwerp

CIO 3.0 – Het verschil maken bij digitale transformatie

Auteur: Karin Zwiggelaar
De CIO 3.0 richt zich op innovatie en business-transformatie om de digitale toekomst van de organisatie vorm te geven.
Europrijs: 24,99
Bestellen

Dit is Big Data

Auteur: Steve Lohr
‘Big Data’ wordt door marketingmanagers, multinationals en overheden triomfantelijk neergezet als het nieuwe goud.
Europrijs: 10,0
Bestellen

Meer boeken over systeembeheer vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten:
Invulling service level management 20 vragen.
Organisatie van het systeembeheer 65 vragen.
Organisatie systeembeheer 10 vragen.
Sidebar