Kostenbesparing is proces-optimalisatie, processen ‘lean’ maken en je IT outsourcingscontracten onder de loep nemen

AT Kearney adviseert om je IT-applicatie outsourcingscontracten nog eens kritisch te bekijken. In hun visie biedt outsourcing nog steeds veel voordelen. Met wat begeleiding kunnen ze heel voordelig zijn in tijden van economische teruggang. Maar wel als onderdeel van een heel pakket van proces-optimalisatie maatregelen.

In het genoemde artikel geeft AT Kearney 5 suggesties voor kostenbesparingen:

 1. Vereenvoudig de IT-organisatie.
  Verminder het aantal rollen binnen de IT. Elke rol heeft zijn eigen specifieke tarief en kan alleen ingevuld worden door een specifiek persoon. Algemene rollen zijn goedkoper en kunnen gemakkelijker bemand worden.
 2. Doe mee met gemeenschappelijke vergelijkingsprojecten.
  Brancheverenigingen, IT organisaties en management consultancy bureaus organiseren allerlei vergelijkingsstudies. De resultaten geven je een prima en goedkoop inzicht hoe jij het doet vergeleken met andere, soortgelijke organisaties.
 3. Verbeter continue je bedrijfsprocessen.
  Systeemdenken en proces-optimalisatie checklists zijn dankbare bronnen voor ideeën om bedrijfsprocessen te optimaliseren.
 4. Analyseer en benchmark cost drivers.
  What gets measured, gets done. Alleen als je jouw KPI’s vergelijkt met de beste in jouw klasse, dan weet je of je waarde krijgt voor je dure Euro’s.
 5. Onderhandel over betere contractcondities.
  Vraag offertes aan meer dan 1 leverancier. Dat houdt je scherp en dat houdt ook je leveranciers scherp.

Dit is een prima lijst met concrete suggesties om kosten te besparen. Je kunt er onmiddellijk mee beginnen. Het valt me in mijn praktijk op dat ik ‘echte’ optimalisatie van bedrijfsprocessen weinig tegenkom. Je moet je realiseren dat processen en proces-stappen die niet langer meer nodig zijn, maar die niet opgeheven zijn, voortdurend aandacht nodig hebben en daarom kostbare resources zoals mensen en geld blijven souperen.

Daarom is nog steeds het beste principe en de beste ‘best practice’ voor kwaliteitsverbetering en voor procesverbetering: Isolation goes for compensation. Problemen die niet kunnen ontstaan, hoef je nooit op te lossen en kunnen daarom geen schaarse resources kosten. Dus begin je inspanningen op het gebied van procesverbetering altijd met lean thinking, reductie van de complexiteit van je processen en daarmee verhoging van je EBIT!

Boeken over dit onderwerp

Aan de slag met C++

Auteur: Gertjan Laan
Deze geheel herziene zesde druk van Aan de slag met C++ is een grondige kennismaking met de objectgeoriënteerde programmeertaal C++ volgens de laatste standaarden, C++11 en C++14.
Europrijs: 49,95
Bestellen

Learn Windows PowerShell in a Month of Lunches – Third Edition

Auteur: Don Jones
PowerShell is both a scripting language and an administrative shell that lets you control and automate nearly every aspect of Windows.
Europrijs: 40,95
Bestellen

Meer boeken over Lean vinden.


-- Printbare PDF-versie --


No votes yet.
Please wait...

Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten:
Invulling kostenmanagement 18 vragen.
Kosten/baten-analyse projecten 48 vragen.
Sidebar