SISP 0.8 Volwassenheid van de organisatie.

sispHet is zinvol om voor het starten van een SISp project vast te stellen of de organisatie dit project wel aankan. Dit doen we met behulp van een self-assessment. Als iedere betrokkene de assessment invult en vervolgens over de antwoorden discussieert kan worden vastgesteld welk volwassenheidsniveau de organisatie per fase heeft. Daar waar de tekorten worden vastgesteld kan dit worden weggewerkt door trainingen of inhuur van deskundigen.
Het Volwassenheids model is een model dat aangeeft op welk niveau de softwareontwikkeling van een organisatie zit. Door ervaring in het gebruik is gebleken dat het niet alleen voor softwareontwikkeling toepasbaar is maar ook op andere processen.

Niveau’s van volwassenheid

Het model onderscheidt vijf niveaus: Initial, Repeatable, Defind, Managed en Optimized.
1. Initial. Minst volwassen niveau van een organisatie.
2. Repeatable. De organisatie is in staat om trajecten herhaald uit te voeren.
3. Defined. De organisatie heeft de trajecten beschreven en vastgelegd.
4. Managed. De organisatie leert van de trajecten en de werkwijze wordt verbeterd als dat kan.
5. Optimized. De werkwijze is geoptimaliseerd, verbetering is niet meer mogelijk, misschien nog wat kleine aanpassingen.
Volwassenheid van de leverancier

Het is verstandig om dezelfde assesment te doen met de leverancier die wordt ingezet op het project. Het is namelijk van belang dat hij minimaal op hetzelfde volwassenheidsniveau zit als u. Als dat niet het geval is kunnen er problemen ontstaan in de communicatie en uitvoering van het project.

Klik hier voor de online SISp self assessment.

sisp-radar
Spider diagram SISp self assessment

Boeken over dit onderwerp

PMC Compact

Auteur: Jo Bos
Vele malen kwam het verzoek om de belangrijkste principes en werkvormen van de methode Projectmatig Creeëren in een compacte uitgave samen te brengen. In ‘PMC Compact’, een handzame gids voor projectmanagers, opdrachtgevers en teamleden, vindt u de werkvormen van Projectmatig Creëren in overzichtelijke stappen uitgelegd, voorzien van veel tips uit de praktijk.
Europrijs: 18,95
Bestellen

Als ik je een advies mag geven

Auteur: Ab van Urk
In dit boek leer je niets over projectmanagement, gespreksvaardigheden of adviesstrategieën. Dit boek beschrijft iets veel belangrijkers: de ongeschreven regels van het vak.
Europrijs: 16,5
Bestellen

Meer boeken over volwassenheid vinden.


-- Printbare PDF-versie --


Aanvullingen

Geef zelf een aanvulling.

Geef een aanvulling

Licentie: Creative Commons (Naamsvermelding/Gelijkdelen)

Checklisten: Geen
Sidebar